Halaman

Rabu, 31 Januari 2018

FEBRUARI 2018 : Sekilas pandang

Hai blog..Hampir 3 bulan menyepi sedar tak sedar dah sampai Februari 2018

Untuk tahun 2018 dijangka tahun yang sangat sibuk, penting dan juga getir kepada aku. Pertamanya tahun 2018 ini genaplah usia 10 tahun aku menabur bakti makan gaji di tempat aku bekerja. Tahun 2018 juga secara reflektif aku telah memiliki beberapa aset jadi dari segi objektif agak tercapai juga.

Tahun 2018 menjadi tahun ke-2 aku sebagai Perunding Hartanah sambilan. Menariknya, mungkin rezeki aku lebih sedikit aku dinaikkan terus menjadi Team Leader di agensi tempat aku bernaung. Bila jadi Team Leader sebenarnya tanggungjawab jadi bertambah di mana aku perlukan ejen lain yang bernaung di bawah aku pula. Ejen ini perlu digilap potensinya bagi memastikan berjaya. Justeru, aku sebenarnya serba salah juga. Mampukah aku mencari anak buah ni?

Sebenarnya beberapa orang dah call whatsapp kata nak join aku buat benda ni. Sebab nampak macam best seronok ada duit masyuk segalanya. Bukan niat aku nak tolak orang yang nak join tapi sebenarnya aku takut tak mampu nak guide. Sebab aku juga ada kekangan masa.

Oh ya, tahun ini aku mendaftar pula untuk sambung pengajian di Institut Penilaian Negara (INSPEN) secara part-time juga. Kursus Certified Estate Agency yang berlangsung selama 14 bulan. Ada 3 semester. Kelasnya? Setiap Sabtu 9am - 9pm. Ya, setiap sabtu baiii..Maksudnya Sabtu kau dah GONE. Hahaha. Tapi kenapa aku beria buat menda ni? Sebab aku percaya inilah peluang terbaik dan masa muda ni la kita kena SACRIFICE untuk kesenangan hari kemudian. Kebetulan pula ada beberapa rakan aku yang masuk macam Khairudin, Kamal, Fauzan. Jadi harapnya belajar bersama ini semangatnya insyaallah sampai la ke penghujungnya..

Jadi bayangkanlah masa kau macamana, Isnin - Jumaat 8am - 6pm kau kerja tetap. Sabtu 9am - 9pm kau belajar. Tinggal Ahad saja. Aku susunkan semua aktiviti iklan, view, klien semua hari tu. Kalau takda barulah aku rehat-rehat sikit. Agak kelam kabut juga sebenarnya. Hahaha.

Baru ni ada seorang rakan lamaku, dah 3 tahun juga tak jumpa. Sekali lagi ajak nak jumpa untuk buat part time Perunding Hartanah. Aku agak susah juga tapi melihat kesungguhan berkali-kali tu kesian pula. Aku pun lepak la Ahad 12-3pm dengan dia. Wow lama tu, banyak aku tanya dia. Kenapa tak join kawan tu..fulltime..Kenapa tak join agensi yang dekat dengan rumah, aku bagitau kat situ..Tapi memandangkan mungkin dia nak tengok macamana aku buat. Lepas jumpa aku, terus aku bawa jumpa Bos besar la.

Akhirnya dapatlah sorang anak buah. So far agak bagus kawan aku ni. Datang rumah belajar. Aku cakap apa dia follow. Ada kualiti untuk berjaya. Seterusnya, aku rasa yakin pula. Lepas ni aku perlu cari lagi 4 orang anak buah. Aku siap mesej beberapa orang yang aku rasa ada kelebihan tu..Tapi diorang pula yang taknak buat. Haha..Yang aku rasa tak sesuai minat pulak, begitulah lumrah.

So berapa lama lagi aku boleh bertahan. Sebenarnya agak risau juga. Silap haribulan boleh sakit..Allahu minta jauh perkara tu. Tapi aku akui berat badan naik banyak bila serabut..So perlu amik port juga..Sedang berusaha..Ya dalam banyak perkara..Journey lose weight la paling mencabar..Sebab aku jenis suka betul makan..Hahahaha..

Ok, saja aku meraban..Tengah on laptop ni sebab tengah buat esainmen subjek INSPEN la ni..Nak kena siapkan draf..Hahaha adiooosss

Tiada ulasan:

Catat Ulasan